Han är mannen bakom succén POC, som numera ägnar sin tid åt Cake – elmotorcykelföretaget som är på väg att ta världen med storm. De fyra värdeorden han jobbar efter är syfte, innovation, prestanda och kvalitet. De genomsyrar Cake som företag, och likaså dagens samtal. Vi bjöd in den passionerade och framgångsrika entreprenören Stefan Ytterborn och pratade om hållbar konsumtion, viljan att förlänga en produkts livscykel, fastighetsbranschens påverkan på klimatet och utmaningen med vår konsumtionshastighet.

Stefan Ytterborn dyker på djupet. Han tenderar att fastna i ämnen som kittlar hans intressen, och när drivet väl vaknat finns det sällan någon återvändo. Han beskriver sin grundsyn på anledningen att bidra med skapandet av nya produkter som en önskan att förstå människors beteenden och möta upp tankar om vad som är bra och dåligt, rätt och fel, tillsammans med något slags bred samhällsförändring på väg mot något bättre. Hans personliga motivation att ge sina barn bättre skydd i skidbacken kombinerat med extreme sports ökade popularitet och ett allmänt växande behov av trygghet var det som lade grunden för POC – en av dagens ledande tillverkare av hjälmar, glasögon, kroppsskydd, kläder och tillbehör inom snösport och cykling.

– Det är en oändlig massa parametrar att starta ett nytt företag, säger Stefan. Det handlar om att kunna bearbeta tusentals aspekter i synk för att se hur de interagerar. Jag gillar hela den bearbetningsprocessen, snarare än att tycka att det är besvärligt. Sakta växer strukturen fram och det är mycket av en inre resa. Det handlar också om att ta till sig massor med information och prata med folk utifrån.

Stefan drivs av att hela tiden överraska marknaden och skapa produkter eller upplevelser som är lite bättre än vad någon förväntat sig. Det kan vara estetiskt, kvalitativt eller handfast. Det kan gälla prestanda, hur något är tillverkat, eller någon annan funktion.

– Sedan finns det folk som kommer tycka att ”vad är det där för nonsens?” och det måste man också förstå och orka med. Men det finns alltid en tilltänkt mottagare på marknaden som är viktig att få med sig på båten. Det kan t.ex. vara en ingenjör eller en världsmästare i motocross som håller på med elhojar. Att pleasa vem som helst, det går inte. Det finns något slags kronologi i marknaden där. Det vore härligt att vara älskad av alla, men man måste börja någonstans och då får man börja med dem som har förmågan att definiera och specificera vad som är bra och dåligt baserat på hög kunskap. När man får en high five därifrån, då kan man börja äta sig ner i marknaden.

Stefan arbetar utifrån nyckelbegreppen purpose, innovation, performance och quality (syfte, innovation, prestanda och kvalitet). Den största problematiken idag tycker han är vår konsumtionshastighet och han vill att vi ska hitta metoder för att tillverka och köpa bättre kvalitet som håller längre – en beteendeförändring som bygger på ett kollektivt delat ansvar.

Att bli äldre och ha samlat på sig erfarenhet tycker han är en stor fördel, och nämner Ingemar Stenmarks kända citat ”Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”. Tack vare att Stefan hunnit träna en hel del kan han numera göra bättre val, men också hålla sig lugnare när det krisar, och är duktigare på att springa rakt på mål och undvika sidospår.

På tal om sidospår – var föddes egentligen idén till att starta ett företag som bygger elmotorcyklar? Stefan säger själv att han sysslat med allt som inte hade med motorer att göra, men när han sprang på en elmotorcykel på en mässa i Tyskland för 10-12 år sedan gick han igång på tanken att kunna åka motorcykel i skogen utan att störa eller smutsa ner, och började då köpa på sig elmotorcyklar i ren entusiasm. Han köpte sina första elmotorcyklar 2014 och började bygga på sig ett lager på landet. Ett par år senare hade han ett femtontal cyklar.

De traditionella motorcykelmärkena valde att imitera beteendet från sina bensinmotorcyklar, men det krävde sådana mängder batterier att de blev mycket tyngre än originalcyklarna. Samtidigt fanns det garagebyggare som svetsade ihop egna elmotorcyklar med mountainbike-delar. Då blev chassit mycket lättare och krävde inte lika mycket batterier för att drivas, men eftersom mountainbike-delarna inte var tillverkade för ändamålet var de för klena och slets fort ut. Där någonstans skapades Stefans känsla av att idén borde utvecklas vidare.

– Vi etablerar en ny kategori. Det här kommer inte ersätta motorcykelromantiken av att ge sig ut på touring till Trondheim eller München. Men det här är något som lämpar sig otroligt väl för det vi beskriver som ”short haul transportation”, det vill säga från plats A till B i urbana miljöer. Det är också en otroligt kul grej som du kan, utefter existerande lagar och regler, ge dig ut i skog och mark med, eller i ett sällskap ge dig ut på utflykt. Och eftersom det är tyst kan ni snacka med varandra och etablera en helt ny social aktivitet och gemenskap.

Framtiden för eldrivna fordon tror Stefan är väldigt ljus, men han är också medveten om att Cakes framgångar hittills inte är någon garanti för fortsatt goda resultat. Konkurrensen kommer öka och även om företaget delvis är med och visar vägen beror dess framtid på om de kan förvalta, utveckla och fortsätta förtjäna sin position.

Stefan är snabb att medge att han själv inte är en perfekt förebild när det gäller hållbar konsumtion, men han tror insikten att vi inte kommer kunna förändra den krisen vi befinner oss i från en dag till en annan är viktig att ta till sig. Istället måste vi inspirera och inspireras till nya beteenden och delaktighet. Resan kommer att ta tid, men tror vi på att det går att bidra till förändring, och tror vi på någon form av kollektiv ambition att röra oss framåt, så kan vi påverka varandra i rätt riktning. Den största utmaningen med hållbarhetsaspekten framöver är enligt honom att kunna stötta både näringsliv såväl som medborgare med likviditet.

– Hur ska vi hitta system som är alternativa till ”köpa billigt, gå sönder, köpa nytt”, som handlar om att sträcka livscykeln och finansiera vår konsumtion på ett sätt som gör att vi kan köpa hållbart?

Cake bygger ett sortiment som ska stötta olika användargrupper och olika beteenden med de gemensamma nämnarna hållbarhet, respekt, ansvar och ”excitement-faktorn”. Det innebär till exempel att de har utvecklat specialtillverkade däck som har så lite rörelsemotstånd som möjligt för att dels sträcka batteritiden och förbruka mindre energi, och dels för att lämna färre spår i skogen och därmed slita mindre på naturen. Företaget förmärker också alla sina aluminiumdelar med vilken kvalitet de har. På så sätt blir de lätta att återvinna och återanvända och därmed kan man upprätthålla priset. (Om olika kvalitéer av aluminium blandas går värdet förlorat och det går inte längre att göra något annat än läskburkar av det.)

Stefan poängterar att ett elfordon idag är ungefär lika dåligt som ett bensindrivet fordon på grund av komponenter som bla. kobolt och litium, som hittills är kopplade till oetisk och miljöförstörande problematik. Men med nya upptäckter av resurser och möjligheter, bl.a. svenska Northvolt, arbetar Cake med en rad olika projekt för att hela tiden förbättra förutsättningarna.

– Det kommer ta tio år, men om tio år är ett elfordon oändligt mycket bättre än ett bensinfordon, säger han, och nämner entusiastiskt andra framtidsplaner om att bland annat återsälja begagnade, servade och upprustade Cake-motorcyklar och då kanske också skapa en statement för konsumenten genom att exempelvis måla just dessa cyklar i en särskild färg, för att på så sätt skapa ett mervärde och positivt budskap kring återvinning och återanvändning.

– Vi vet vart vi ska någonstans, men vi lägger också rälsen i rätt hög hastighet och det är väldigt mycket som måste hanteras på vägen framåt. Helt plötsligt kanske det ligger en stor stenbumling i vägen. Vad gör vi nu? förklarar Stefan om hållbarhetsmålen.

Även fastighetsbranschen satsar stort på hållbarhet framöver och hittar inte enbart nya lösningar för miljövänligare fastigheter, byggande och återvinnande av material, utan erbjuder också ofta hyresgästerna paket med olika tjänster där det kan handla om t.ex. bilpooler och laddstolpar för att gå mot elektrifiering och anpassa sig efter den förändring som sker i samhället.

Perspektivet på transporter i stadsmiljö är något som länge varit viktigt för Cake. Stefan spekulerar om att en framtida bilpool i en fastighet skulle kunna bestå av fem Cake-motorcyklar, tre småbilar och en lite större bil som man kan låna när man ska till IKEA – alla eldrivna.

– Då har vi minskat mängden parkeringsplatser med 75 % och det är klart att det kan vara rätt skönt att slippa det omaket, den tiden det tar att bygga garage och parkeringsplatser och den rent ekonomiska aspekten – i slutändan till förmån för hyresgästen med lägre hyror och framför allt för klimatets skull, dvs. att man har knutit transportbanden så att de utgår ifrån huset som hjärta. Där finns laddstolparna, där finns en mindre parkering. Det känns som att det borde kunna hända, säger han.

Det viktigaste verktyget för en hållbar framtid tycker Stefan är att vi alla gör aktiva val av vilken typ av produkter vi vill köpa eller skapa. Hållbarhet är inte bara nödvändigt för att spara jorden till våra barn, utan kan också mycket väl vara nyckeln till framgång för att nå långsiktigt hållbar och lönsam handel.

Retailpodden by Gate46

Stefan Ytterborn / Cake – On a mission for zero emission

Kontakta oss

info@gate46.se

Hitta till oss
Gate46 Sverige

Lilla Bantorget 11
111 23 Stockholm
Sweden

 

© Copyright Gate46 AB. 2010-2024
Site by Sweet
`