Att påskynda en omställning till en mer hållbar värld – och samtidigt bygga ett miljardbolag utan att göra avtryck på planeten. Är det möjligt? Hur antar man en sådan utmaning? Går det att skapa lönsamhet med ett stort och kompromisslöst fokus på hållbarhet? Kan det rent av vara en framgångsfaktor? Vi träffade serieentreprenören och grundaren till agood company, Anders Ankarlid, och pratade om hållbarhet, företagande, visioner och verklighet.

Enligt Anders Ankarlid brukar de som träffar honom för första gången ofta anta att han är från ärvda pengar och har gått på Handels, men i själva verket är han uppväxt i en liten förort och fick uppleva när hans familj gick i personlig konkurs i mitten av 90-talet. Ändå erkänner han att han själv alltid dömer boken efter omslaget, men menar att var och en får skämmas för sig själv.

Hans förebild inom entreprenörskap är Yusuf Khwaja Hamied som driver läkemedelsföretaget Cipla och framförallt är känd för att ha trotsat stora västerländska läkemedelsföretag genom att tillhandahålla aids-läkemedel och behandlingar för andra sjukdomar som främst drabbar människor i fattiga länder.

– Han är så cool. Han kommer vara en person man minns när han har lämnat jordelivet, så mycket gott som han har gjort. Han har säkert räddat fem miljoner människor med aids i tredje världen. Det har jag verkligen tagit intryck av, att man ska göra någonting som lämnar ett avtryck, säger Anders.

Med två misslyckade företagarförsök i bagaget startade Anders år 2007 ett företag inom e-handel som gick betydligt bättre och i sin tur blev till fler bolag. Han har också arbetat som managementkonsult i sex år och när vi frågar vad hans största lärdomar är svarar han att det är inte så farligt att misslyckas – solen går ändå upp, att det finns mycket att vinna på att ta in fler duktiga kollegor och att man inte ska detaljstyra.

Grunden till agood company kom under den ovanligt varma sommaren 2018 när det gick upp för honom hur illa det var ställt med klimatet och hur lite han bidrog till att förbättra situationen. Tanken om att påverka och hjälpa människor att ställa om till en mer medveten och hållbar konsumtion föddes, vilket är precis vad agood company gör idag.

Allt som sker och alla beslut som fattas i företaget bygger på tre grundlagar:

Don’t cut corners (ta inga genvägar), oavsett om det gäller produkt, marknadsföring, varumärkesbyggande, eller hur kollegor och anställda som jobbar i fabrikerna har det.
Complete transpency (total transparens) kring hur produkten är tillverkad, vad den har för egenskaper – bra som dåliga – var den är tillverkad, hur den fraktas, hur den packas och vad konsumenten kan förvänta sig utav den.
Refuse to be corporate (vägra vara företagande), vilket för agood company innebär att de aldrig ska låta omsättning och vinst få ta överhanden över basvärderingen om varför företaget startades.
Precis som andra företag behöver agood company ha omsättning och intäkter för att kunna betala sina anställda och ha råd att produktutveckla, men det är inte den styrande principen som avgör företagets framgång.

– Vi kanske behöver föra ett hypotetiskt resonemang kring vad ”framgångsrik” innebär, säger Anders. Nu för tiden tenderar vi att tro att framgångsrik handlar om hur mycket pengar man har, men jag som har varit i situationer åtminstone två gånger i livet då jag inte haft några pengar kan tydligt säga att framgång inte har något med det att göra. Det är en urusel måttstock på framgång tycker jag.

Det bästa vi kan göra för att öka tillväxten är att göra våra produkter mer tillgängliga. Tyvärr är hållbarhet och ekologiska produkter otroligt exklusivt idag. Det är olyckligt eftersom det är vi som har råd som också är de som konsumerar ihjäl planeten. Så det är fullt rimligt att vi som företag kan sänka våra priser och tillgängliggöra våra innovationer till fler snarare än att vi ska åka business class till New York.

Efter kritik om att agood company inte gjorde tillräckligt mycket för sitt community startades agood Foundation, som får 4% av företagets omsättning för att driva igenom olika goodwill-projekt. Bland annat har de hunnit plantera ett par hundra tusen träd i Zambia tillsammans med WeForest, och jobbar med att ge ut en skolbok i stenpapper som ger Sveriges mellanstadieelever verktyg för att påverka föräldrar att ta klimatfrågan på allvar.

Anders beskriver agood company’s produktsortiment som spretigt. För att inte tappa i innovationstakt och minimera risker har företaget valt att produktutveckla 10-12 olika produkter vid varje givet tillfälle. Det tar tid eftersom varje steg i ledet måste kontrolleras och mätas mot företagets hållbarhetspolicy.

Toalettpapper och elektriska tandborstar av bambu, anteckningsböcker av stenpapper (en restprodukt från byggindustrin) och mobilskal av lin-rester är några av de produkter som företaget säljer. De är alla tillverkade av material som antingen återväxer snabbt eller inte har ett eftervärde, som t.ex. linplantan när fröet väl tagits om hand och blivit mat.

– Vi vill som varumärke kunna ersätta vardagsprodukter och varken kompromissa på design eller hållbarhet, säger Anders, som nu även gett sig in i den enligt honom värsta green-washing-industrin – mode och kläder. Med återvunnen bomull som blandas med ekologisk bomull, där man har full översikt över var den kommer ifrån, har företaget fokuserat på att begränsa sortimentet till de mest användbara plaggen samt att göra det lätt för konsumenten att skicka tillbaka plagget när det använts färdigt, med cirkulära hubbar runtom i Europa.

Det är ett enormt arbete att hitta rätt leverantör. För att skapa klädesplaggen krävdes en förundersökande dialog med över 800 olika fabriker och sedan vidare dialog med varenda underleverantör.

– Hållbarhet är inte bara ”bio-degradable” eller ”eco-friendly” utan hur alla har det runt omkring. Det går inte att säga att bara för att en produkt är nedbrytbar är den hållbar. Man behöver titta på hur den är tillverkad och om det är rimligt att de som tillverkar den kan leva på det. Det gör att det tar längre tid från idé till distribution och därför blir vår prisklass tyvärr högre. Den stora utmaningen är att konsumenterna är olyckligt vana vid att saker och ting är för billigt.

Hittills har agood company arbetat med många spännande samarbetspartners genom strategin ”agressively waiting by the phone”, skojar Anders och berättar att han ser det faktum att andra företag söker upp agood company som ett slags kvitto på att de gjort rätt i sin kommunikation.

– Transparens innebär att man kan vara stolt över sitt varumärke och tillåta sig att bjuda in kommunikation. Om man däremot har skapat en produkt som, när man skrapar lite på den så kommer det komma fram information som kanske är straffande för företaget, då vill man ju begränsa kommunikationen. Vi tycker att det bästa som vi kan göra är att bjuda in våra kunder för feedback.

Logistiken är också en stor del av det hållbara arbetet. Med inspiration från IKEA är den första principen att skicka produkter med så lite emballage som möjligt, både från fabrik till lager och från lager till kund. Företaget har utvecklat konsumentförpackningar av stenpapper som kan återanvändas till flera av de olika produkter de säljer.

Inför framtiden hoppas Anders kunna arbeta mer med fast fashion för att påverka den industrin i rätt riktning. Men han tror samtidigt att alldeles för få företag kommer att prioritera hållbarhet över omsättning och vinst.

För en mer framgångsrik och hållbar handel vill han poängtera att man inte behöver jobba med rabatter för att nå tillväxt, att en bra start är att se över sitt förpackningsmaterial och hur man väljer att transportera sina produkter. Och plast borde förbjudas.

 

Retailpodden by Gate46

Anders Ankarlid / agood company – Hållbart utan kompromisser

Kontakta oss

info@gate46.se

Hitta till oss
Gate46 Sverige

Torsgatan 4
111 23 Stockholm
Sweden

 

© Copyright Gate46 AB. 2010-2023
Site by Sweet
`